Actueel‎ > ‎

Persberichten

StreekFonds draagt bij aan nieuwe welkomstborden Nationaal Park

Geplaatst 20 apr. 2017 09:02 door Streekfonds Utrechtse Heuvelrug   [ 20 apr. 2017 09:05 bijgewerkt ]


Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug heeft 27 nieuwe welkomstborden geplaatst. Hiermee worden bezoekers welkom geheten in het nationaal park. Het nationaal park loopt als een groene ruggengraat van de Grebbeberg bij Rhenen tot aan de A28 tussen Zeist en Soest. Bezoekers komen naar de Heuvelrug om te fietsen en wandelen, te genieten van de rust en ruimte, de grote diversiteit aan landschappen en de rijke cultuurhistorie. Om bezoekers duidelijk te laten zien waar je het nationaal park binnen gaat, zijn aan alle randen langs de invalswegen deze nieuwe welkomstborden geplaatst. Kijk op www.np-utrechtseheuvelrug.nl of op de Facebookpagina (@NPutrechtseheuvelrug) voor meer informatie.

De nieuwe welkomstborden zijn mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het StreekFonds Utrechtse Heuvelrug en de provincie Utrecht in samenwerking met de gebiedscoöperatie O-gen.   

StreekFonds draagt bij aan nieuw rolstoelpad en uitkijkplatform Blauwe Kamer

Geplaatst 30 mrt. 2017 03:04 door Streekfonds Utrechtse Heuvelrug   [ 30 mrt. 2017 03:08 bijgewerkt ]Hugo Spitzen, boswachter van Utrechts Landschap heeft het nieuwe rolstoelpad en uitkijkplatform in de Blauwe Kamer onthuld. Spitzen: ‘Natuur moet voor iedereen toegankelijk zijn, of u nu met een rollator of buggy loopt, in een rolstoel zit of als u slecht ter been bent.’

Vele geïnteresseerden reisden woensdagmiddag af naar de Blauwe Kamer, een gebied dat zich 25 jaar geleden kon ontwikkelen tot rivieroeverreservaat. De zomerdijk werd in 1992 doorgestoken zodat de Nederrijn vrij spel kreeg. Door de overstromingen is de natuur van de Blauwe Kamer altijd in beweging en ontwikkeling. Onder andere de kolonie lepelaars, de bever en de grote grazers voelen zich uitstekend thuis in dit gebied. 

Het bijzondere gebied staat ook internationaal hoog aangeschreven. De Blauwe Kamer kenmerkt zich door het historisch aspect van de voormalige Steenfabriek. Het pad is gemaakt van betonnen platen die mooi aansluiten op dit industriële karakter. Op het uitkijkplatform is naast de huidige verrekijker een kleinere variant geplaatst, zo kunnen kinderen en rolstoelgebruikers nog meer genieten van het prachtige uitzicht. Met het nieuwe rolstoelpad en uitkijkplatvorm wordt het gebied toegankelijk voor een breder publiek; jong en oud! 

Het rolstoelpad, uitkijkplatform en de aangepaste verrekijker zijn mede mogelijk gemaakt door donaties van het StreekFonds Utrechtse Heuvelrug, de ANWB, de Nationale Postcode Loterij en Van Hattum Infra. 

50 dingen boek weer uitgedeeld op scholen Maarsbergen

Geplaatst 22 feb. 2017 05:48 door Streekfonds Utrechtse Heuvelrug


“Slootje springen, een vuurtje stoken of in een boom klimmen... Veel kinderen hebben dat nog nooit gedaan! Is het belangrijk om te doen? Ja! Want van buiten bezig zijn, word je vrolijker en wat je daar leert, leer je nergens anders. 

Daarom deelt Maarn Maarsbergen Natuurlijk ook in 2017 de 50-dingen boeken weer gratis uit aan kinderen uit groep 3. In februari kregen de kinderen van de Ladder, de Merseberch en de Meent hun eigen boek. Enthousiast gingen ze meteen aan de slag om een natuurkunstwerk te maken.

Dit is 1 van de 50 activiteiten en kon dus al mooi afgevinkt worden van het lijstje.

Aanleg meidoornhagen Amerongse Eng mede mogelijk gemaakt door Streekfonds

Geplaatst 8 sep. 2016 08:25 door Streekfonds Utrechtse Heuvelrug


Utrechts Landschap heeft een stukje van het oude cultuurlandschap rondom Amerongen hersteld door langs de akker bij de Tabaksschuur Amerongen een meidoornhaag aan te planten. Vroeger werden in deze omgeving veel akkers van elkaar gescheiden door hagen.

De tussenliggende akkers worden op ecologische wijze beheerd, waardoor ze een belangrijk leefgebied vormen voor insecten, muizen en zeldzame akkervogels als de patrijs en geelgors. De hagen bieden kleine dieren als vogels en muizen extra schuilgelegenheid. Ze zorgen er bovendien voor dat honden de akkers niet meer op kunnen. Zo krijgen de akkervogels de rust die ze hard nodig hebben om te overleven. Om te voorkomen dat de konijnen de haag direct kaalvreten is langs de haag een tijdelijk raster geplaatst, maar over niet al te lange tijd kan iedereen genieten van een volgroeide haag.

Overgang tussen heide en bos op Breeveen geleidelijk gemaakt dankzij Streekfonds

Geplaatst 8 sep. 2016 08:22 door Streekfonds Utrechtse Heuvelrug   [ 9 sep. 2016 02:15 bijgewerkt ]

 Foto: Marien Dorrestein

In het natuurgebied Breeveen heeft Utrechts Landschap een geleidelijke halfopen overgang ontwikkeld tussen de vochtige heide en het bos. Deze geleidelijke overgang is aangelegd om meer ruimte te bieden aan vogels zoals de boomleeuwerik, geelgors en gekraagde roodstaart. Ook bosmieren en levendbarende hagedis profiteren van de halfopen omstandigheden. Door het verleggen van een wandelpad is er ruimte ontstaan voor op de grond broedende vogels, die gevoelig zijn voor verstoring. Hopelijk voelt de nachtzwaluw zich hier strak weer thuis!

Boek "50 dingen die je gedaan moet hebben voor je 12e" uitgegeven mede dankzij StreekFonds

Geplaatst 5 sep. 2016 03:39 door Streekfonds Utrechtse Heuvelrug   [ 5 sep. 2016 03:42 bijgewerkt ]


Het eerste boek "50 dingen die je gedaan moet hebben voor je 12e" is door de Vereniging Maarn Maarsbergen Natuurlijk overhandigt. Het is een buitenboek, dat mede met financiële steun van het StreekFonds Utrechtse Heuvelrug ontwikkeld en uitgegeven kon worden. 

Alle basisschoolkinderen van groep 3 en 4 uit Maarn en Maarsbergen kregen een eigen buitenboek. Dit boek bevat 50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-twaalfde in je eigen omgeving en wordt voorlopig jaarlijks aan de kinderen van groep 3 overhandigd. Alle activiteiten doe je alleen, samen, met je ouders of school. Het is een leuke uitdaging om het boek vol te krijgen voor je van de basisschool afgaat.

Het boek is een idee van Stichting Buitenmakelaar uit Bunnik: www.50dingen.nl. Maarn Maarsbergen Natuurlijk www.mmnatuurlijk.nl  heeft in samenwerking met Stichting Buitenmakelaar dit boek voor Maarn-Maarsbergen ontwikkeld.

Het boek werd financieel mogelijk gemaakt door: Elise Mathilde fonds, Streekfonds Utrechtse Heuvelrug, Rabobank Coöperatie Gelders Vallei, Carel Nengerman fonds en KFHeinfonds.

250 euro voor nieuw gereedschap vrijwilligersgroepen

Geplaatst 22 jul. 2015 10:04 door info lawaaisites   [ 24 mrt. 2016 02:05 bijgewerkt door Streekfonds Utrechtse Heuvelrug ]


StreekFonds Utrechtse Heuvelrug steunde deze zomer actieve vrijwilligersgroepen met een bijdrage van 250 euro voor materiaalkosten. Het 
Streekfonds nam zelf het initiatief voor deze eenmalige gift.
 • Wie: Diverse vrijwilligersgroepen natuur en landschap.
 • Wat: Bijdrage in de kosten voor nieuw gereedschap.
 • Waar: Diverse locaties op de Utrechtse Heuvelrug.
 • Waarom: Degelijk gereedschap is essentieel voor beheer en onderhoud van natuur en cultuurhistorie in onze regio. 
 • Bedrag: Eenmalig 250 euro per groep.
Bijzonder:
Streekfonds Utrechtse Heuvelrug nam zelf het initiatief voor deze eenmalige gift. "Dankzij de inzet van vrijwilligers blijven bos, heide en landgoederen behouden," aldus het StreekFondsbestuur. 

Streekfonds subsidieert informatiepanelen zwerfsteneneiland

Geplaatst 11 jun. 2015 07:29 door Streekfonds Utrechtse Heuvelrug   [ 24 mrt. 2016 02:05 bijgewerkt ]


Dankzij een subsidie van het StreekFonds Utrechtse Heuvelrug zijn op het zwerfsteneneiland bij Maarn enkele informatiepanelen geplaatst.
 • Wie: Initiatiefgroep Zwerfsteneneiland.
 • Wat: Informatiepanelen met heldere uitleg.
 • Waar: Maarn.
 • Waarom: In 1995 zijn bij werkzaamheden nabij Maarn zwerfstenen ontdekt die in een bijzondere opstelling zijn geplaatst. Bezoekers misten nog uitleg.
 • Bedrag:  1.000 euro. 
Bijzonder:
Op deze on-Nederlandse plek langs de A12, omringd door bos en water vertellen meerdere panelen nu over de herkomst van de zwerfstenen. De panelen in de vorm van een steen staan op een drager van roestvrij staal.  
Onthulling door bestuurslid Saskia van Dockum en wethouder Gerrit Boonzaaijer.

Streekfonds draagt bij aan wegwijzers in natuurgebied

Geplaatst 1 jun. 2015 06:51 door info lawaaisites   [ 24 mrt. 2016 02:05 bijgewerkt door Streekfonds Utrechtse Heuvelrug ]

Handige nieuwe wegwijzer
De Maarnse wethouder Gerrit Boonzaaijer onthulde op 17 april in De Koeheuvels historische wegwijzers op de wandelroute van Amersfoort naar Wijk bij Duurstede. 
 • Wie: Cultuurhistorische Commissie Maarn-Maarsbergen (CHC).
 • Wat: Historische wegwijzers.
 • Waar: Natuurgebied De Koeheuvels.
 • Waarom: Wandelend de afstand overbruggen tussen Amersfoort en Wijk bij Duurstede was vroeger heel gewoon. Wegwijzers herinneren aan de tijd die dat vroeger kostte.  
 • Bedrag: 1.500 euro.

Bijzonder: 
De historische wegwijzers vermelden hoeveel uur het nog gaans is in beide richtingen en doet wandelaars even aan vroeger denken. 

Herstel Paasheuvel van landgoed Remmerstein dankzij StreekFonds Utrechtse Heuvelrug

Geplaatst 1 jun. 2015 06:48 door info lawaaisites   [ 24 mrt. 2016 02:06 bijgewerkt door Streekfonds Utrechtse Heuvelrug ]

Ooit stond op de Paasheuvel van landgoed Remmerstein een 8-kantige theekoepel, die later plaatsmaakte voor een kastanje, die inmiddels ook al lang weer verdwenen is. De paasheuvel is in de loop der tijd geërodeerd en begroeid geraakt. De eigenaren, de zusters Evelein-baronesse Bentinck en von Geldern-baronesse Bentinck,  hebben met hulp van vrijwilligers en loonwerkers, de beukenwallen hersteld en een aantal lanen die uitkomen op de kruising opnieuw aangeplant. Met de bijdrage van het StreekFonds is ook de paasheuvel gerestaureerd. Het is nu een markante plek waar het verhaal van het parkbos en Remmerstein wordt verteld.

1-10 of 16