Persberichten

Uitreiking cheques aan basisscholen voor het vergroenen van schoolpleinen

StreekFonds Utrechtse Heuvelrug reikt 10 cheques uit aan scholen voor groen schoolplein


StreekFonds Utrechtse Heuvelrug bestond in 2020 10 jaar. Om dit te vieren heeft het StreekFonds basisscholen opgeroepen om een plan in te dienen voor het vergroenen van hun schoolpleinen. Er zijn 10 fantastische plannen binnen gekomen. Plannen die waren uitgewerkt door leerkrachten, leerlingen en hun ouders. Soms in de vorm van een film, een maquette of een prachtige schets. Het StreekFonds is hierover zo enthousiast, dat besloten is om niet vijf maar 10 scholen een cheque uit te reiken als bijdrage aan de uitvoering van hun plan. Zo maken we samen de Heuvelrug, en specifiek 10 schoolpleinen, groener!

10 scholen ontvangen cheque van het StreekFonds.


Er zijn 10 scholen in de regio die een cheque ontvangen van 5000 tot wel 7500 euro. Hiermee hoopt het StreekFonds substantieel bij te kunnen dragen aan het vergroenen van 10 schoolpleinen. De ideeën voor vergroening zijn heel divers: van een klim en klauter mogelijkheden, boomhut, glijbanen, theaterveld, sportveld, moestuin tot waterspeelplaats. Er is bij alle plannen aandacht voor meer groen, bewegen en ook het tegengaan van wateroverlast en hitte.

En de winnaars zijn…..

De 10 scholen die winnaar zijn en een cheque ontvangen zijn het Sterrenbos in Amerongen, Michaelschool in de Bilt, Daltonschool De Valkenheuvel in Driebergen, De Kring in Driebergen en De Uilenburcht in Driebergen, Daltonschool en Montessorischool in Rhenen, Rehobothschool in Zeist, Meander in Leersum en de Griftschool in Woudenberg. De scholen hebben hierover bericht ontvangen en de cheques worden in februari uitgereikt. Alle scholen reageren heel positief en blij op hun prijs, omdat ze staat te popelen om juist in deze tijd werk te maken van een groener en dus ook gezonder schoolplein. Een opsteker in deze roerige tijd voor alle scholen!


Nog meer groene schoolpleinen?

Nu deze actie afgerond is betekent dit niet dat we klaar zijn. Wat het StreekFonds betreft willen we nog veel meer groene schoolpleinen in de regio. Dus bij dezen een oproep aan scholen in Zeist, De Bilt, Woudenberg, Utrechtse Heuvelrug en Rhenen: Willen jullie ook een groen schoolplein? Dien je plan in via info@streekfondsuh.nl en wij kijken wat we kunnen doen voor jullie!

Scholenactie StreekFonds Utrechtse Heuvelrug een succes!

Dit jaar bestaat StreekFonds Utrechtse Heuvelrug 10 jaar. En dat vieren we. In september hebben we alle basisscholen in onze regio aangeschreven om mee te doen met een actie om hun schoolplein om te toveren tot een groene oase.

Tien scholen hebben een plan ingediend. En niet zo maar een plan: heel veel originele ideeën zijn ingediend. Natuurlijk wil iedere school een veel groener schoolplein, maar ook duurzame speeltoestellen, een moestuin (om gezond eten te stimuleren en het tuinieren te leren), een speelveld waar je echt kunt bewegen, een plek waar kinderen zich kunnen verstoppen en betere afwatering om wateroverlast tegen te gaan. Scholen hebben deze plannen gemaakt met de leerkrachten, met de kinderen en hun ouders.


Het bestuur van het StreekFonds bekijkt nu alle plannen en zal in januari bekend maken welke scholen een bijdrage mogen verwachten voor hun plan van 2.500 euro. En natuurlijk wordt ook bekend gemaakt wie de winnaar is van deze actie en wel 5.000 euro krijgt voor hun plan. Duimen dus….Wordt vervolgd.

Moestuin ‘de Duiventoren’ landgoed Remmerstein Rhenen

In 2019 is door de eigenaren van landgoed Remmerstein in Rhenen een terrein ter beschikking gesteld aan IVN Veenendaal-Rhenen om hier een moestuin te ontwikkelen. Vrijwilligers hebben bedden gerealiseerd met verschillende soorten groenten, aardappelen. kruiden en ook snijbloemen. De bloemen hebben als extra functie het aantrekken van insecten.

De teelt, zaden en plantgoed zijn in principe biologisch, dus zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Ook het bewerken van de grond wordt zo ecologisch mogelijk uitgevoerd.

Vrijwilligers onderhouden de tuin, waaronder mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of andere sociaal kwetsbare personen (via diverse organisaties uit Veenendaal). De eigenaren van landgoed Remmerstein zijn heel tevreden over dit project en de eerste resultaten. De moestuin past in het hele plaatje van een levend en levendig landgoed. StreekFonds Utrechtse Heuvelrug heeft bijgedragen aan de aanplant van een haag rondom de tuin.

De tuin is vernoemd naar de duiventoren die is gebouwd in 1725. De duiventoren is rondom omgeven door een gracht en gevuld door kwel- en regenwater, is een cultureel-historisch monument, dat in 2017 in oude staat hersteld is. De duiventoren doet voor de moestuin dienst als af te sluiten opslagruimte voor gereedschap en als schuilplaats bij regen.

Herinneringsbos op de Heuvelrug met steun van het Streekfonds

Op een prachtige idyllische locatie op de Utrechtse Heuvelrug, is een herinneringsbos gekomen. Dit is een gedenkbos waar mensen een boom kunnen planten ter herinnering aan een speciaal moment en naar toe kunnen gaan als daar behoefte aan is.

Mensen kunnen om verschillende redenen een boom planten in ons bos. Denk hierbij aan een huwelijk, geboorte, jubileum, emigratie, vriendschap of een overlijden. Samen vormen de bomen een bos vol verhalen over het leven in al zijn facetten.

StreekFonds Utrechtse Heuvelrug heeft de start van dit bijzondere herinneringsbos gesteund. Kijk voor meer informatie op: www.bijzonderbos.nl

Nieuw rolstoelpad Leersumse veld met bijdrage streekfonds

De ‘Natuur zonder drempels route’ in het Leersumse Veld is geopend. Voor dit initiatief startte boswachter Corien Koreman een crowdfunding actie. Ook het StreekFonds Utrechtse Heuvelrug heeft bijgedragen aan dit project. Uiteraard is het rolstoelpad geschikt voor alle mensen die gebonden zijn aan wielen, ook rollators en scootmobiels. De gemarkeerde route is 3 kilometer lang en voert via een halfverhard pad langs gevarieerde natuur van bossen, heide en water. De route start vanaf boswachterij Leersumse Veld en is eveneens toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Het informatiepaneel is voorzien van brailleschrift. In de weekenden is het informatiecentrum De Veldschuur geopend en kan men gebruik maken van de toiletvoorziening. De openingstijden zijn te vinden via www.staatsbosbeheer.nl

StreekFonds draagt bij aan natuurspeeltuin in Nationaal bomenmuseum

Voor alle jonge bezoekers aan het Bomenmuseum is er bij de Boomhut van Max een nieuwe, uitdagende natuurspeeltuin van eikenhout. Met vijf grote toestellen, waaronder een vogelnest, een steltenroute, een hangmat, grote schommels en een serieus klimrek. Breng dus nu een bezoek met uw (klein)kind aan het Natioaal Bomenmuseum en ontdek deze natuurspeeltuin. Zie: www.bomenmuseum.nl.

Nieuwe welkomstborden Nationaal Park

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug heeft, mede dankzij het StreekFonds, 27 nieuwe welkomstborden geplaatst. Hiermee worden bezoekers welkom geheten in het nationaal park. Het nationaal park loopt als een groene ruggengraat van de Grebbeberg bij Rhenen tot aan de A28 tussen Zeist en Soest.

Bezoekers komen naar de Heuvelrug om te fietsen en wandelen, te genieten van de rust en ruimte, de grote diversiteit aan landschappen en de rijke cultuurhistorie. Om bezoekers duidelijk te laten zien waar je het nationaal park binnen gaat, zijn aan alle randen langs de invalswegen deze nieuwe welkomstborden geplaatst. Kijk op www.np-utrechtseheuvelrug.nl of op de Facebookpagina (@NPutrechtseheuvelrug) voor meer informatie.

StreekFonds draagt bij aan nieuw rolstoelpad en uitkijkplatform Blauwe Kamer

Hugo Spitzen, boswachter van Utrechts Landschap heeft het nieuwe rolstoelpad en uitkijkplatform in de Blauwe Kamer onthuld. Spitzen: ‘Natuur moet voor iedereen toegankelijk zijn, of u nu met een rollator of buggy loopt, in een rolstoel zit of als u slecht ter been bent.’

Dit bijzondere gebied staat ook internationaal hoog aangeschreven. De Blauwe Kamer kenmerkt zich door het historisch aspect van de voormalige Steenfabriek. Het pad is gemaakt van betonnen platen die mooi aansluiten op dit industriële karakter. Op het uitkijkplatform is naast de huidige verrekijker een kleinere variant geplaatst, zo kunnen kinderen en rolstoelgebruikers nog meer genieten van het prachtige uitzicht. Met het nieuwe rolstoelpad en uitkijkplatvorm wordt het gebied toegankelijk voor een breder publiek; jong en oud!

Het rolstoelpad, uitkijkplatform en de aangepaste verrekijker zijn mede mogelijk gemaakt door donaties van het StreekFonds Utrechtse Heuvelrug, de ANWB, de Nationale Postcode Loterij en Van Hattum Infra.

50 dingen boek weer uitgedeeld op scholen Maarsbergen

“Slootje springen, een vuurtje stoken of in een boom klimmen... Veel kinderen hebben dat nog nooit gedaan! Is het belangrijk om te doen? Ja! Want van buiten bezig zijn, word je vrolijker en wat je daar leert, leer je nergens anders.

Daarom deelt Maarn Maarsbergen Natuurlijk ook in 2017 de 50-dingen boeken weer gratis uit aan kinderen uit groep 3. In februari kregen de kinderen van de Ladder, de Merseberch en de Meent hun eigen boek. Enthousiast gingen ze meteen aan de slag om een natuurkunstwerk te maken.

Dit is 1 van de 50 activiteiten en kon dus al mooi afgevinkt worden van het lijstje.

Aanleg meidoornhagen Amerongse Eng mede mogelijk gemaakt door Streekfonds

Het Utrechts Landschap heeft een stukje van het oude cultuur-landschap rondom Amerongen hersteld door langs de akker bij de Tabaksschuur Amerongen een meidoornhaag aan te planten. Vroeger werden in deze omgeving veel akkers van elkaar gescheiden door hagen.

De tussenliggende akkers worden op ecologische wijze beheerd, waardoor ze een belangrijk leefgebied vormen voor insecten, muizen en zeldzame akkervogels als de patrijs en geelgors. De hagen bieden kleine dieren als vogels en muizen extra schuilgelegenheid. Ze zorgen er bovendien voor dat honden de akkers niet meer op kunnen. Zo krijgen de akkervogels de rust die ze hard nodig hebben om te overleven. Om te voorkomen dat de konijnen de haag direct kaalvreten is langs de haag een tijdelijk raster geplaatst, maar over niet al te lange tijd kan iedereen genieten van een volgroeide haag.

Overgang tussen heide en bos op Breeveen geleidelijk gemaakt dankzij Streekfonds

In het natuurgebied Breeveen heeft Utrechts Landschap een geleidelijke halfopen overgang ontwikkeld tussen de vochtige heide en het bos. Deze geleidelijke overgang is aangelegd om meer ruimte te bieden aan vogels zoals de boomleeuwerik, geelgors en gekraagde roodstaart. Ook bosmieren en levendbarende hagedis profiteren van de halfopen omstandigheden. Door het verleggen van een wandelpad is er ruimte ontstaan voor op de grond broedende vogels, die gevoelig zijn voor verstoring. Hopelijk voelt de nachtzwaluw zich hier strak weer thuis!

Boek "50 dingen die je gedaan moet hebben voor je 12e" uitgegeven mede dankzij StreekFonds

Het eerste boek "50 dingen die je gedaan moet hebben voor je 12e" is door de Vereniging Maarn Maarsbergen Natuurlijk overhandigd. Het is een buitenboek, dat mede met financiële steun van het StreekFonds Utrechtse Heuvelrug ontwikkeld en uitgegeven kon worden.

Alle basisschoolkinderen van groep 3 en 4 uit Maarn en Maarsbergen kregen een eigen buitenboek. Dit boek bevat 50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-twaalfde in je eigen omgeving en wordt voorlopig jaarlijks aan de kinderen van groep 3 overhandigd. Alle activiteiten doe je alleen, samen, met je ouders of school. Het is een leuke uitdaging om het boek vol te krijgen voor je van de basisschool afgaat.

Het boek is een idee van Stichting Buitenmakelaar uit Bunnik: www.50dingen.nl. Maarn Maarsbergen Natuurlijk www.mmnatuurlijk.nl heeft in samenwerking met Stichting Buitenmakelaar dit boek voor Maarn-Maarsbergen ontwikkeld.

250 euro voor nieuw gereedschap vrijwilligersgroepen

StreekFonds Utrechtse Heuvelrug steunde deze zomer actieve vrijwilligersgroepen met een bijdrage van 250 euro voor materiaalkosten. Het Streekfonds nam zelf het initiatief voor deze eenmalige gift.

  • Wie: Diverse vrijwilligersgroepen natuur en landschap.

  • Wat: Bijdrage in de kosten voor nieuw gereedschap.

  • Waar: Diverse locaties op de Utrechtse Heuvelrug.

  • Waarom: Degelijk gereedschap is essentieel voor beheer en onderhoud van natuur en cultuurhistorie in onze regio.

  • Bedrag: Eenmalig 250 euro per groep.

Bijzonder:

Streekfonds Utrechtse Heuvelrug nam zelf het initiatief voor deze eenmalige gift. "Dankzij de inzet van vrijwilligers blijven bos, heide en landgoederen behouden," aldus het StreekFondsbestuur.

Onthulling door bestuurslid Saskia van Dockum en wethouder Gerrit Boonzaaijer.

Streekfonds subsidieert informatiepanelen zwerfsteneneiland

Dankzij een subsidie van het StreekFonds Utrechtse Heuvelrug zijn op het zwerfsteneneiland bij Maarn enkele informatiepanelen geplaatst.

  • Wie: Initiatiefgroep Zwerfsteneneiland.

  • Wat: Informatiepanelen met heldere uitleg.

  • Waar: Maarn.

  • Waarom: In 1995 zijn bij werkzaamheden nabij Maarn zwerfstenen ontdekt die in een bijzondere opstelling zijn geplaatst. Bezoekers misten nog uitleg.

  • Bedrag: 1.000 euro.

Bijzonder:

Op deze on-Nederlandse plek langs de A12, omringd door bos en water vertellen meerdere panelen nu over de herkomst van de zwerfstenen. De panelen in de vorm van een steen staan op een drager van roestvrij staal.

Herstel Paasheuvel van landgoed Remmerstein dankzij StreekFonds Utrechtse Heuvelrug

Ooit stond op de Paasheuvel van landgoed Remmerstein een 8-kantige theekoepel, die later plaatsmaakte voor een kastanje, die inmiddels ook al lang weer verdwenen is. De paasheuvel is in de loop der tijd geërodeerd en begroeid geraakt. De eigenaren, de zusters Evelein-baronesse Bentinck en von Geldern-baronesse Bentinck, hebben met hulp van vrijwilligers en loonwerkers, de beukenwallen hersteld en een aantal lanen die uitkomen op de kruising opnieuw aangeplant. Met de bijdrage van het StreekFonds is ook de paasheuvel gerestaureerd. Het is nu een markante plek waar het verhaal van het parkbos en Remmerstein wordt verteld.

StreekFonds steunt projecten in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is uitgebreid met 4.000 hectare. Dit is het gebied tussen de A12 en de A28, waarin onder andere de Leusderheide, de aaneengesloten bossen van Zeist en Austerlitz en de landgoederen Bornia, Noordhout en Den Treek – Henschoten. De nieuwe partners die betrokken zijn bij de uitbreiding werken mee aan de ambitie van het nationaal park: robuuste natuur, met goede recreatieve voorzieningen en waarin cultuurhistorische en landschappelijke elementen worden behouden en hersteld. Bezoekers hebben dadelijk nog meer nationaal park om van te genieten, met langere aaneengesloten en duidelijk gemarkeerde wandelroutes. Het StreekFonds heeft een bijdrage geleverd van € 10.000,-- voor het plaatsen van nieuwe welkomstborden in het uitgebreide nationaal park deel.

Daarnaast heeft het StreekFonds een bijdrage gedaan voor de verbetering van de mountainbike routes.

Meer informatie over het nationaal park: www.np-utrechtseheuvelrug.nl.

Von Gimborn Arboretum heeft mede dankzij StreekFonds een toegang tot nieuwe wandelroute

Bezoekers aan het Von Gimborn Arboretum in Doorn kunnen vanaf nu, na hun bezoek aan dit prachtige arboretum, ook een wandeling maken buiten dit park.

Er is een wandelroute vanaf het arboretum van vijf en twaalf kilometer. Voorheen kon je vanaf het park niet door het hek heen de route volgen. Dankzij een bijdrage van o.a. het StreekFonds is er een opening gemaakt in de omheining zodat bezoekers naar binnen en buiten kunnen. En vice versa: hiermee kunnen ook wandelaars vanaf de wandelroute het arboretum bezoeken.

De nieuwe opening, een tourniquet – is uitgevoerd in glimmend, gitzwart staal. Met de gift is ook een strak bruggetje over de sloot aangelegd. Met deze opening en het bruggetje opent zich een nieuwe wandelroute. Nadat je eerst het Arboretum hebt bezocht kies je voor een korte variant -vijf kilometer door de bossen rond kasteel Moersbergen- of voor en een iets wildere 12 km-variant, die je dieper het Langbroekerweteringgebied in lokt, over de Gooijerdijk en dwars door landgoederen Leeuwenburgh, Weerdesteyn en Hindersteyn. En weer terug naar Moersbergen. De wandelingen zijn uitgezet door De Voetstap, in samenwerking met het Utrechts Landschap.

Bestuurslid Frans ter Maten zei eerst de wenkbrauwen te hebben gefronst toen de aanvraag voor 'een tourniquet' binnenrolde. 'Maar na het lezen van de beweegredenen werden we er heel erg warm van. Daarom doen we deze gift graag. En kom gerust met een volgende voorstel om de verbinding met Huis Doorn te maken.'